Kahvaltida ne yedi cocuk? Paslı demir, jelatin, tebesir tozu!



Ah ne sacma baslik! Ne sacmalamis bu kadin? Boyle dusunduruyor degil mi? Ne alakasi olabilir kahvaltiyla jelatinin, pasli demirin, tebesirin? Dune kadar ben de boyle dusunurdum. Bilmek lanet iste, o yuzden rahati kacsin istemeyen yaziyi okumasin sevgililerim. Zira zeytinimiz pasli demir, peynirimiz tebesir tozu, kirec, yogurdumuz domuz jelatini icerirmis dikkat etmeden alirsak.
Turk milletinin adeti kol kiriliyor yen icinde kaliyor. Aile icinde de olsa sıkıntı, toplumda da olsa "olan oldu bir kere ne yapalim kader" deyip oturuyoruz. En ufak problemden en buyugune kadar kaderciyiz biz. Hal boyle olunca da kimse sikayet etmiyor, hak aramiyor, bilincli tuketici rolunu kabullenmiyor ve en "marka" firmalar bile "yersen" deyip neleri neleri "kalite" diye sunma cesaretini gosteriyor.
"Gıda hileleri" denilen seyleri yapanlar gida teroristleri. Ozellikle et ve sut urunleri basta olmak uzere, baharat, bakliyat ve pek cok seyle bizi ve cocuklarimizi zehirlemeye devam ediyorlar. Bu siralar bu gida hilelerine kafayi takmis durumdayim brn sevgili gunluk. Ve arastirirken bulduklarim tuyler urpertici.

Ulke verileri 27 bin ureticinin neredeyse yarisinin bakanliga kaydi olmadigi icin denetlenemedigini soyluyor, bu bir felaket. Bunun otesinde bakanlik 2014un ilk 10 ayinin verilerini gida hileleri raporu olarak sunmus gectigimiz gunlerde ve o denetlenemeyenleri icermeyen rapor 'denetlenenlerle' ayri bir facia. Raporun iyi yani en azindan firmalari teshir etmeleri, ornegin sucuk denince akla gelen sehir Afyonkarahisarin kallavi markalarindan bayacada pahali olan Ikbal dana sucukta sakadat tespit edilmis. Demek bu marka iyi hem de pahali kalitelidir de dememek lazim. (Raporun tamamini okuyup diger firmalara da bakmalisiniz.) Ha tespit edilmis de ne olmus? 14bin tl kadar bir cezai yaptirim uygulanmis 'hileli gida' uretip satanlara ve bazilarina da dava acilmis. Bu kadar. Baska bir sonuc yazmiyor. Beni hiic tatmin etmedi, zaten bu firmalarin sadece gunluk kari 10binlerden fazla.. Bunu da arastirirken soyle bir sey okudum teyit etmedim lakin ulkenin gida kalitesi kanun metinleri 1400lerde Fatihin oglu, Sultan Selimin babasi Bayezit tarafindan olusturulmus. Yama yapa yapa hala onu kullaniyormusuz.
Bakanlik raporun sonunda aslinda yetersizligi kabul etmis ve raporun en gercekci seylerini soylemis diyor ki; bunlari kamuya duyuruyoruz cunku tuketicinin secimleri, bilincli davranmasi bu denetim ve yaptirimlardan daha etkili ve caydirici olacaktir.
Iste bu sebeple sevgili anne-babalar bu konuda deyim yerindeyse 'hic bir seyi' devletten beklememeliyiz. Kendimize bir tuketim politikasi olusturmali mumkun mertebe disina cikmamaliyiz. Basit kurallar koymaliyiz kendimize. Hazir ve islenmis gida tuketme, kasar pahali mi alma para verip cocuklarini zehirleme, guvenmedin mi peynire icine sinmeyeni yeme al bi kilo sut lor yap suz mis gibi onu yedir cocuklarina.
Ureticilerle tanis. Kendi ureteni bul, az ama oz olsun onlardan yap alisverisi. Ekmegini kendin yap evde.
Sen de boyle dusunuyorsan, en azindan neler gida hilesidir ogreneyim aklimda olsun diyorsan burayi tiklayarak en yaygin gida hilelerine goz atabilir kacinmanin yollari hakkinda fikir edinebilirsin.
Isigin gucu ve sevginin sicagiyla,

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Bunlar da İlginizi Çekebilir