3. Trimester: Hosgeldin Uykusuzluk! Iste basetme yollari

Hamilelik ilerledikce hayatin gece kismi biraz daha zorlasmaya basliyor. Uykuya dalma ve uyanmadan sabahi getirmek mucize gibi gelmeye basladiginda anliyorsunuz ki artik son duzluge girmissiniz. 3. Trimestera hosgeldiniz!

Ben oyle uyuyarak buyuyen hamilelerden olamadim, bahtsizim. Arada bir dus alip cocuklarla yaptigimiz bir kac yarim saatlik guzellik sekerlemesini saymazsak gunduz uyku basmasi, uyuklama falan hic ugramadi bana. Bu sebeple belki son trimestera kadar uyku problemi olmadan girdik sukur ki. Ama artik buyuyen bebek, baski yapan rahim, daralan mesane, cook cok hareket eden minik tirtil sayesinde uykuya dalmakta zorlasti deliksiz uyumakta.
Bazisi denenmis kalani derlenmis tavsiyeler dilerim hepimizin isine yarar anneler, iyi uykular :)
** Bacaklarinizi yastikla destekleyin (Hamile yastiklarindan hoslaniyorsaniz tum beden icin olanlari tavsiye ediliyor, bana cok buyuk olduklari icin yatakta luzumsuz geliyorlar, denemedim.)
** Rahat ettiginiz, ortopedik bir yatakta uyuyun. (Yatagin rahat olmasi her birey icin onemli. Bu oneriyi faydali bulsam da tamamen uyku sorununu cozer diyemiyorum. Bana artik rahat yatak yetmiyor cunku)
** Arkanizi bir yastikla destekleyin (bunu kullanisli buluyorum, ozellikle bel boslugunuz hala sizinleyse, cok kilo almadiysaniz belinizi rahatlatiyor)
** Karninizin altini destekleyin (karniniz yattiginizda yerde kaliyorsa isi yastik daha zora sokar bence ama benim gibi biraz havadaysa altina havlu vs ince bir seylerle hafif destek yapabilirsiniz.)
** Mumkun oldukca sol yaniniza yatin. (Ben zaten genellikle solumda uyudugum icin zorlanmadim. Solunuza yatmak kaninizin daha rahat oksijenlenmesini saglayacagindan daha kaliteli bir uyku olacaktir.)
** Sivi tuketimini aksam saatlerinde birakin ( Uyanip tuvalete gitmek kabus cunku, evet! bu tavsiye edilmis cok yerde ama ben bunu dip notla paylasiyorum gun icinde yeterli miktarda sivi tukettiyseniz!)
** Tuvaletinizi yaparken one dogru hafif egilin (bunu uygulamadim henuz, fark yaratir mi daha az cise cikmada bilmiyorum ama henuz beni bezdirecek kadar tuvalet sayisina ulasmadim, ilerde deneyebilirim belki)
** Kafeini kesin ( ben pek cay kahve kola tuketen birisi olmadigim icin pek kafein yok hayatimda zaten ama ben hamile kaldigimdan beri yedigim cikolata miktarina bile dikkat ediyorum. Hala.kafein aliyorsaniz uykusuzluk yaninda, kansizlik, huzursuzluk vs pek cok soruna da davetiye..hemen kesmelisiniz)
** Kucuk porsiyonlarla, yavas yavas cigneyerek yemek yiyin. (Benim istahim hic olaganin ustunde acilmadi ama bu konuda ozellikle dikkat etmesi gereken istahi acik anneler. Geceleri midenizin de baski yapmamasi ve kolay sindirmesi icin onemli)
** Asitli, yagli, baharatli seylerden uzak durun. (Ben hamile kalmadan hic mide yanmasi, eksimesi yasamamistim. 20. Haftada yanmalar basladi. O nasil bir azap oyle! Ozellikle yanmaya sebep olacak seylerden uzak duruyorum simdi.)
** Karniniza baski yapacak kiyafetlerden uzak durun. Dusuk belli camasirlar, lastiksiz kiyafetler tercih edin. (baski yapmayi birakin ben bazen incecik tshirt tenime dokunsa bile rahatsiz oluyorum. Ince rahat beli siki olmayan hafif seyler tercihim, geceleri terlememek icin de elimden geleni yapiyorum, sifayi kapmamak lazim)
** Uykudan once ilik dus alin.
** Parfumlu urunlerden uzak durun. Nefes alip verisinizi sikintiya sokup uyku kalitenizi dusurebilirler.
** Partneriniz yaninizdaysa onunla sohbet ederek uykuya dalmaya calisin. (Konu konuyu acarsa benim uykum kaciyor, bu bende pek ise yaramiyor)
** Uykudan hemen once egzersiz yapmayin (Bu benim icin zaten mumkun degil :) evimiz iki katli ve yatak odamiz ust katta. Ben merdivenleri cikinca olimpiyat kosmus gibi oluyorum, soner (esim) arkamda pilim ne zaman bitecek diye korkan gozlerle, tetikte izliyor her gece.. egzersiz de nedir :) )
** Yeni de gitmis olsaniz, yataktan hemen once tekrar tuvalete girin.
** Eger oda havaniz kuruysa nemlenmesini saglayin, mumkunse nemlendirici makinelerden edinin.
** Belli bir saatten sonra tum tv, laptop, pc, telefon, iphone, ipad uykunuzu geciktirebilecek ne varsa kapatin. (Bu benim icin hic zor degil, zaten yillardir tv yi attik hayatimizdan evimizde tv yok. Ben telefon neredeyse kullanmiyorum. Ust katimizda pc laptop vs yok dolayisiyla bu acidan sansliyim)
** Yaninizda birileri varsa size masal okumalarini rica edin. (Bu benim sahsi tavsiyem :) bende ise yariyor, kocam sagolsun cok sevmese de ara sira insafa gelip okuyor :) )
** Uyumadan once sansiniz varsa sirtiniza masaj yaptirin (ben son zamanlarda oyle kotu uyaniyorum ki soner de uyanirsa sirtima masaj yaparak rahatlamami sagliyor, o kesfetti bunu, kisa sure sonra uykuya daliyorum rahatlamis olarak)
Her tavsiye hepimizde baska sonuc verecektir ama onemli olan bize iyi gelenleri bulmak. Atladigimiz var mi? Sizin de varsa uyguladiginiz sirlariniz, lutfen siz de bizimle paylasin.
Isigin gucu & sevginin sicagiyla,

1 yorum:

  1. Merhabalar, Hamile anne adaylarında uyku sorunu hakkında pek çok bilgi edindim. Size de tavsiye ederim. Anne adaylarının neden uykusuz kaldığı ve bu sorunu nasıl giderebilecekleri yazıyor. Aynı zaman da video anlatımı da bulunuyor. Harika bir yazı kesinlikle tavsiye ederim :) Kaliteli ve huzurlu bir uyku için okumanızı öneririm.

    YanıtlaSil

Bunlar da İlginizi Çekebilir